Архитектурният проект за Мемориал “Концентрационен лагер Белене”, беше включен в постоянната колекция на Библиотеката на Конгреса на САЩ. На официална церемония във Вашингтон, проведена в деня на българската просвета и култура и славянска писменост. Българският поет и писател Simeon Gasparov, председател на Съюза на българските писатели в САЩ и света, представи проекта пред г-жа Анджела Кенън, от Европейската секция на библиотеката на конгреса на САЩ, както и пред представители на българската общност в САЩ. Това събитие е в резултат на широкия отзвук и интерес, който предизвика представянето на проекта за Мемориал “Концентрационен лагер Белене” и пътуващата изложба “Свидетели: Памет за лагера в Белене”, по-рано тази година в Чикаго, в навечерието на Националния празник на РБългария, което се осъществи благодарение на любезната покана на Генералния консул на РБългария в Чикаго, г-н Ivan Anchev. Интерес към инициативата проявиха както българи, живеещи в Чикаго, така и висши представители на администрацията на община Чикаго, като Мария Папас и др.

На церемонията във Вашингтон бяха представени книгата на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене” 1949-1987 г. Островът, който уби свободния човек“ и английското издание към пътуващата изложба “Свидетели: Памет за лагера в Белене”, създадена по инициатива на фондация „Остров Белене“ и нейния председател Михаил Маринов, фондация „Истина и памет“ на разследващия журналист Христо Ст. Христов и Културен център „Евгений Босилков“, които също станаха част от постоянната колекция на Библиотеката на Конгреса на САЩ, във Вашингтон.

Не на последно място, бихме искали да благодарим и на Даниела Горчева (Daniela Gortcheva), чиято активна дейност за утвърждаване ценностите на демокрацията и борбата за историческата истина, помогнаха това вълнуващо събитие да бъде факт.