Отопляемият обем включва частично вкопан сутерен. На междинно ниво, в отопляемия обем се вклинява гараж за два автомобила, който е неотопляем и е отделен чрез самостоятелна конструкция от основния обем на сградата. Помещението за съхранение на вино е отделено от отопляемия обем, като е понижена температурата в него през неизолираната подова основа. Складово помещение за инструменти, с достъп от двора е отделено от конструкцията на сградата и е извън отопляемия обем.
Високоефективен рекуператор с КПД над 75% осигурява необходимото количество топлина през студените дни. За върхови моменти, е предвидена термопомпа въздух-вода.

Широко остъклената южна фасада, с предвидени слънцезащитни щори, предпазващи от прегряване, осигуряват допълнителни слънчеви печалби през зимния период на годината. Термопанели над южната фасада осигуряват част от необходимата БГВ.

Тераси на второ ниво на южната фасада, отделени със самостоятелна конструкция, засенчват работния кабинет и трапезарията. Необходимата въздухоплътност е осигурена чрез прецизно изпълнение и внимателен избор на строителни материали.

Панорамна тераса в подпокривното ниво осигурява неповторима гледка към Черни връх и Плана планина.

Показатели за енергийна ефективност изчислени с PHPP:

Специфична годишна енергия за отопление: 14,75kWh/m2 год.
Обща енергия: 40
Първична енергия: 120

Privacy Preference Center