През периода 2000-2001год. Френската фирма Cibex Internationalизгражда петзвездния хотел Хилтън в София. Първоначалният проект на Рикардо Бофил е преработен от френски екип с ръководител арх. Жил Тиери. Интериорите са съвместна разработка на ателието на арх. Бофил и арх. Жан-Луи Марен, под контрола на арх. Жан-Марк Ренар и арх. Пиер Мание.

Хотелът е разположен в паркова среда, с изглед към НДК и Моста на влюбените. Фоайе през два етажа с остъклена фасада към централния вход и остъклен покрив, посреща посетителите в постмодерно лоби с бар, рецепция, ресторант, магазин за сувенири и спортен център с басейн, фитнес, сауна и турска баня. Ресторантът разполага с открита тераса, с изглед към Южния парк и Витоша. Към фоайето е разположена тържествена стълба към галерия на второ ниво, с многофункционална зала, бизнес център със заседателни зали, дневен бар и места за отдих.

Два панорамни остъклени асансьора, с поглед към НДК, водят до двата осем етажни корпуса на хотела, с по 16 стаи. Общият брой стаи е 256, като включва по два апартамента на етаж и един президентски на последно ниво.

Всички стаи са климатизирани. Системата за отопление на сградата, както и всички останали системи за сигурност, пожаробезопасност, охрана и др. се управляват от съвременна BMS система, управлявана от сутерена на хотела. Там се намират и останалите технически помещения, хранителни и инвентарни складове и рампа за зареждане. Над последното ниво с хотелски стаи е разположен технически етаж за климатичната инсталация, като чилърите са разположени на покрива в близост до помещенията.

Privacy Preference Center